Hoe werkt een polariserende zonnebril?
Als in Nederland al eens de zon schijnt, is het maar wat vaak na een regenbui. Vooral in de auto ondervinden we dan veel hinder van de reflectie van de zonnestralen op het nog natte spiegelende asfalt. Gelukkig is hier iets tegen te doen: polariserende zonneglazen!
Een polariserende zonnebril voorkomt lichtweerkaatsingen en spiegelbeeld effecten, die bijvoorbeeld worden teweeggebracht door zonnestralen op een nat wegdek, een watervlakte of metalen oppervlakken.
Hoe werkt een polariserende zonnebril?
Om te beginnen is natuurlijk licht niet-gepolariseerd licht dat alle richtingen uit trilt. Echter, telkens wanneer een lichtstraal een glad oppervlak raakt, bijvoorbeeld als zonlicht op een nat wegdek schijnt, wordt het licht deels weerkaatst door het water en wordt het één kant op gestuurd.
De weerkaatsing zorgt voor een vervelend verblindend effect, ofwel schittering. Vooral in de auto is dit een veiligheidsrisico dat kan worden vermeden met brillenglazen met een polarisatiefilter. De polarisatiefilter wordt horizontaal geplaatst en voorkomt dat het weerkaatste, in verticale richting gestuurde licht doordringt. Daardoor worden de soms zelfs gevaarlijke weerkaatsingen afkomstig van watervlakten en natte straten vrijwel geheel geëlimineerd. Vergelijk het met lamellen die voor een raam hangen. Zet ze wat schuin en je kunt bijvoorbeeld wél schuin naar beneden kijken, maar niet schuit omhoog.
Kortom, de voordelen van een polariserende zonnebril:
- geen hinderlijke schittering meer op het asfalt of water
- geen reflectie meer van je dashboard in de voorruit
- veel rustiger kijken
YOU & EYE heeft veel zonnebrillen die standaard al voorzien zijn van een polariserend filter. Ook kunnen glazen op sterkte hiermee worden uitgevoerd. Zelfs in de nu hippe kleuren als ‘sunflower’, ‘sunset’, ‘violet’, ‘grass’, ‘ocean’ of zelfs ‘rosé’.