Beste Paul Berkelmans,

Deze vak-idioot is een beetje boos. Wat zeg ik? Woest! Omdat ik me, als trots vak-idioot met een vakdiploma, ronduit op m’n pik getrapt voel.

In een eerder blog schreef ik al dat ik maanden stond te trappelen, voordat ik van mijn leermeester ein-de-lijk oogmetingen mocht gaan doen. Elke keer als ik sindsdien een oogmeting doe, klinken zijn woorden nog na in mijn hoofd: “ik kan een aap leren meten, als ik maar genoeg bananen heb. Maar weet die aap ook waar hij mee bezig is?”

En dan stel jij doodleuk in een artikel in de Telegraaf dat “technisch geavanceerde oogmeetapparatuur dat de sterkte van de ogen prima opmeet” voldoende is om een consument van een bril te voorzien. Gelukkig vertelde je eerder in het artikel dat je “wat ICT en financiën betreft een autodidact” bent. Over optiek houdt je dan ook wijselijk jouw mond. Logisch, want iedere échte opticien weet natuurlijk dat een goede bril veel meer is dan de sterkte van twee afzonderlijke ogen opmeten.

Wat denk je bijvoorbeeld van ‘comfortabel zien’? Hoe gedragen de ogen zich samen, als ze kijken? Is er misschien sprake van een forie of andere afwijking?

Je hebt filosofie gestudeerd, vertel je in het artikel. Welnu, filosofeer gerust eens over deze stelling: ‘Er is een groot verschil tussen goed en niet goed genoeg’. Terwijl jij daar over nadenkt, ga ik nog even verder met het fileren van jouw uitspraken:

Je stelt: “Vrijwel alles wat met brillen te maken heeft: montuur, glazen, productie, komt uit China. De opticiens zijn afhankelijk van de groothandel. Wij gaan zelf naar de fabrieken om inkopen te doen.” Hiermee doe je voorkomen alsof het spuitgiet-plastieken brilletje van EyeLove is te vergelijken met een degelijk acetaat montuur dat is vervaardigd in Italië, uit Italiaans acetaat. Of, nog erger, een minutieus in Japan vervaardigd titanium montuur met de fijnste details te vergelijken is met een pisbakkenstaal-montuur van de drogisterij op de hoek. En dan heb ik het nog niet eens over mijn prachtige houten brillen die volledig met de hand worden vervaardigd in het hart van de Sunshine Coast in Australië. Volgens jouw stelling is elke auto een ‘Jiangnan TT’ (de goedkoopste Chinese auto). Laat ze dat maar niet horen bij Bentley of Rolls Royce, of zelfs BMW, Audi, Mercedes of desnoods Peugeot!

Wat me echter écht boos maakte is dat jij vindt dat mijn trots op mijn vak, waar ik overigens jaren voor naar school heb moeten gaan voordat ik daar een vak-diploma voor kreeg, eigenlijk broodnijd is. Nee, Paul, dat is het niet! Ik gun je een hele hoge omzet, behaald zonder leugens, list en bedrog. Wat dat laatste is wat je doet met jouw uitspraken in dit artikel.

Ter verduidelijking van mijn trots, toon ik je onderstaand een paar foto’s. De eerste is hoe hier een paar glazen worden ‘ingemeten’. De tweede het resultaat, nadat ze hier zijn ingeslepen. De derde een bril van dezelfde klant, die ze eerder kocht bij, je raadt het al: Eyelove.

Tot slot, beste Paul, ben ik benieuwd naar jouw mening over de stelling die ik eerder gaf: ‘Er is een groot verschil tussen goed en niet goed genoeg.’

Met vriendelijke groet van een trots vak-idioot,

Edwin Sluis

PS. Natuurlijk zou ik een winkelmedewerk(st)er die een autorefractometer bedient niet met een aap willen vergelijken.