Belevenissen en hersenspinsels van een vak-idioot.

Issue Magazine 2020-12 – Tranen van ontroering

Tranen van ontroering rolden over haar wangen…

Laten we haar voor nu Marjolein noemen. Haar bril had geen bijzonder hoge sterkte. Ze droeg deze eigenlijk omdat ze het leuk vond een bril te dragen, zo vertelde ze mij toen zij bij mij kwam voor een nieuwe. Zoals dat hier zo vaak gaat tijdens het selecteren van een nieuw montuur, praatten we over van alles en nog wat. Marjolein vertelde me dat ze had verwacht dat haar klachten zouden worden opgelost door het dragen van een bril. Niets bleek echter minder waar, zo vertelde ze me.

Terwijl we rustig diverse monturen pasten, vroeg ik door over haar klachten. Ondertussen vinkte ik in mijn gedachten een lijstje af en kwam de conclusie al boven voordat ik überhaupt ook maar één test had gedaan: fixatie disparatie!

Uiteindelijk nam Marjolein plaats voor een oogmeting. Net als haar huidige bril, kwam dáár niets spectaculairs uit. Echter sluit ik elke oogmeting af met, uiteraard, een binoculaire test en daarna een screening voor fixatie disparatie. Een onderdeel van die screening is een lijst met 9 vragen die een inzicht geeft in de heftigheid van de visuele of fysieke klachten. En toen wist ik het zeker!

Na Marjolein grondig getest te hebben bleek er inderdaad sprake van fixatie disparatie. Kort uitgelegd: haar ogen staan onzichtbaar niet paralel aan elkaar, waardoor zij tot extreme inspanningen moet doen om optimaal te kunnen zien. Met haar klachten tot gevolg.

Dus daar zat ze dan, op de bank, luisterend hoe ik al haar klachten kon verklaren en, belangrijker nog, waarschijnlijk kon verhelpen. En toen kwamen de tranen…

Jaren lang had Marjolein al gelopen met klachten die dusdanig van invloed waren op haar dagelijks presteren, dat ze er soms spreekwoordelijk gek van werd. Heb jij ook vaak voorkomende fysieke of visuele klachten zoals hoofdpijn, problemen met afwisselend veraf en dichtbij zien, vervagende of in elkaar vloeiende regels tekst, zien in schemer of donker, nek of schouder klachten en / of duizeligheid? Bel me dan gerust voor een afspraak voor een goede oogmeting, in combinatie met een fixatie disparatie screening.

Issue Magazine 2020-09 : Ah Paris, je t’aime

Voor een brillengek zoals ik, is het laatste weekend van september het jaarlijkse hoogtepunt. Een van ‘s werelds belangrijkste optiek beurzen, de Silmo, vindt dan plaats nabij Parijs. Vier dagen lang struin ik, als een kind in een snoepwinkel, langs stands, zoekend naar de spreekwoordelijke krenten in de pap.

Ik spreek er af met mijn vaste leveranciers en tussen de bedrijven door ontmoet ik mijn ‘familie’; ontwerpers, fabrikanten, vertegenwoordigers en opticiens met wie ik mijn passie deel. Tijdens een lunch, een drankje, of gewoon op de hoek van een stand, vertellen we elkaar wat we hebben gezien en waar we van onder de indruk zijn. Niet zelden gaat dit ‘s avonds verder in een Parijs’ restaurant.

Kortom: vier dagen ‘keihard werken’ (beeld je een grote grijns in, terwijl ik dit tik) en natuurlijk genieten. Echter, dit jaar helaas niet, omdat Silmo niet door gaat, i.v.m. het Corona-virus.

‘Hoe ga jij nu dan aan al die prachtige brillen komen?’ hoor ik je denken.

Social media maakt onze wereld een heel stuk kleiner. Regelmatig ‘praat’ ik even bij met Fritz of Mary van Fritz Frames in Australië. Het is niet veel anders dan op op een beurs, alleen nu met getikte woorden. Het zelfde geldt voor de rest van mijn ‘familie’. Lang leve Skype, Whatsapp of Wechat. Vooral nu.

Zo blijf ik nog steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Ik vind nog steeds die krenten in de pap, dankzij mijn netwerk. Als Alessandro in Venetië me vertelt dat zijn klanten zijn gecharmeerd van een serie brillen, dan durf ik die gok wel te wagen om ze ook in te kopen. Mijn vaste leveranciers sturen de nieuwste modellen en kleuren gewoon toe. Wat ik niet vind passen bij YOU & EYE stuur ik weer terug.

Kortom, die krenten zal je ook de komende maanden gewoon blijven vinden bij YOU & EYE.

Issue Magazine 2020-01 – What’s hip?

Issue Magazine 2020-01 – What’s hip?

Het is niet alleen een lekkere jazzy / funky tune door ‘The Juju Orchestra’, het is ook de vraag die ik mezelf regelmatig stel als het om brillen gaat.

Volgens ‘Van Dale’ betekent het ‘modern, eigentijds’. Wat maakt een bril dan ‘hip’?

Niets is zo veranderlijk als de (bril)mode. Iedere keer dat ik één van de belangrijke internationale optiek beurzen bezoek, kan ik mij vergapen aan een enorme diversiteit in stijlen, vormen en zelfs materialen. De eerste twee dagen struin ik dan ook rustig rond om alle indrukken op me in te laten werken. Die dagen ontmoet ik mijn internationale optiek ‘familie’; vaak zelf opticien of ontwerper of vertegenwoordiger. We praten over wat we hebben gezien, op de beurs of via social media. De laatste twee dagen van zo’n beurs benut ik om in te kopen.

Op zo’n beurs hebben wij het nooit over ‘hip’ of ‘trendy’. Wél hebben we het vaak over wat wij zelf mooi vinden; vernieuwende collecties die een stap verder durven gaan dan de massa. Of brillen die uitblinken in afwerking en kwaliteit. Over het algemeen collecties die zich onderscheiden van andere. Dát zijn dan ook de collecties die ik inkoop voor YOU & EYE.

Hoe meer ik er over nadenk, hoe meer ik tot de conclusie kom dat ‘hip’ eigenlijk gewoon ‘eigenwijs’ is. Let wel, ik zie ‘eigenwijs’ als een heel goede eigenschap. Het is de keuze om iets te doen wat jou zelf het meest aanspreekt. Zeker wat mode betreft, maakt zo’n keuze ‘jou tot jou’; een unieke persoonlijkheid, in plaats van een kuddebeest.

Voor die unieke individuen, die zichzelf iets moois of unieks gunnen, heb ik in 2013 YOU & EYE geopend. Een snoepwinkel voor bril liefhebbers, met louter collecties die zich onderscheiden van de rest door kwaliteit, afwerking en uitstraling. Vaak zijn dit brillen die ik slechts één keer per kleur inkoop. En als je écht iets unieks wilt hebben, laat mij er dan een voor je ontwerpen. Dan ben je pas écht ‘hip’.

Kom eens kijken. Ik zie je graag.

Edwin

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from Youtube
Vimeo
Consent to display content from Vimeo
Google Maps
Consent to display content from Google